Onlinearabic.net Anasayfası   Aktif KonularAktif Konular  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş   
aöf ilahiyat önlisans arapça dersleri
TÜRK - ARAP TİCARİ İLİŞKİLER - العلاقات التجارية
  Forum Anasayfası Onlinearabic.netTÜRKİYE ve ARAP ÜLKELERİNDE TURİZM ve TİCARETTÜRK - ARAP TİCARİ İLİŞKİLER - العلاقات التجارية
Mesaj icon Konu: Suudi Vizeleri (Mofa, İşçi vb.) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Pratik Arapça Dersleri
Yazar Mesaj
scelik
Moderator
Moderator
Simge
Yabancılar için Türkçe Öğrenimi

Kayıt Tarihi: 01Ekim2006
Konum: Rize
Gönderilenler: 7217

Alıntı scelik Cevapla bullet Konu: Suudi Vizeleri (Mofa, İşçi vb.)
    Gönderim Zamanı: 30Haziran2010 Saat 17:40



Suudi Vizeleri (Mofa, İşçi vb.)

Suudi Arabistan vizeleri ile ilgili bazı temel bilgiler:
Giriş için Türkler vize almak zorunda. GCC yani Körfez ülkelerinde oturumu olanlar dahil. Vize için de bir Suud’lu sponsor yani kefil bulmak gerekiyor. Bu sponsor Suudi Arabistan’da “Cevazat” yani pasaport idaresine vize başvurusunu yapıyor. En sağlamı Suudi Dış İşleri Bakanlığına (MOFA) yapılan vize başvuruları. Başvuru numarası ile Bakanlık internet sayfasından sonucu izlemek mümkün: bkz Mofa web sayfası
 
Başvuru olumlu çıkarsa internet sayfasında yayımlanıyor, buna vizenin sisteme girmesi deniliyor. Bununla İstanbul veya Ankara Suudi konsolosluklarına başvuruluyor, form dolduruluyor, fotoğraflar, pasaport ve  gerekli diğer belgeler de veriliyor, konsolosluk başvuruyu uygun görürse vize pasaporta işleniyor. Yani son söz konsolosluğun. Vizenin  sisteme girmiş olması ille de vize verilecek anlamına gelmiyor.

Çalışma vizesi almak en zoru. Sponsorun elinde yabancı işçi çalıştırmak için çeşitli meslek kategorilerine göre aldığı kota olmak zorunda. Bu kota zor ve mesleğe göre, sayıyla veriliyor. Diyelim ki Sponsorda mesleğe uygun kota var, burada şahsa vize tahsis ediyor. Konsolosluk tam teşekküllü devlet hastanesinden sağlık raporu istiyor, bu raporun ayrıca Kaymakamlıktan onaylanması gerekiyor. Göğüs filmi, Eliza ve hepatit testleri de raporda olacak. Ancak bu testlere güvenilmiyor, sadece vize için yeterli,  Suudi Arabistana geldikten sonra bu testler yeniden isteniyor ve sonuçların verilmesi zaman alıyor (1 haftaya kadar). Çalışma vizesi için ayrıca sabıka kaydı isteniyor, sabıka varsa vize verilmiyor. Yaş sınırı 60. Bu yaş ve üzerindekilere vize verilmiyor. Diplomaların Türk Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Dış İşleri Bakanlığınca onaylı olması, onayların Suudi konsolosluğuna önceden onaylattırılması  gerekiyor. Varsa eski pasaportlar isteniyor. Vize alacak şahıs daha önce Suudi Arabistan’da çalışmışsa dönerken işverenlerinden aldığı temiz (release) kağıtlarını da konsolosluğa vermek zorunda. Ayrıca Emniyet’ten başka pasaport olmadığına dair yazı isteniyor.  Pasaport  yazılı meslek ünvanı vize kotasındaki ünvanı ile uyuşacak. Örneğin “kalıpçı” pasaportu ile “aşçı” vize kontenjanından yararlanmak mümkün değil. Çalışma vizesi için ayrıca işçi-işveren arasında arapça sözleşme olması ve bunun aslının ibrazı da gerekiyor.





الطالب المجتهد
IP
scelik
Moderator
Moderator
Simge
Yabancılar için Türkçe Öğrenimi

Kayıt Tarihi: 01Ekim2006
Konum: Rize
Gönderilenler: 7217

Alıntı scelik Cevapla bullet Gönderim Zamanı: 30Haziran2010 Saat 17:42



 
 
Kadınlar ancak belli işlerde çalışabiliyorlar. Hemşire, doktor, kızlar okulunda öğretmen, hizmetçi, bankaların kadınlar bölümünde müşteri temsilciliği gibi. Bunlar da genelde Arapça bilgisi istiyor. Eskiden hosteslik falan da vardı ama artık zor. Suudlu kadınların çalışması ise çok zor.

Suudlu sponsor yani kefil çalışanlardan tamamıyla sorumlu. Çalışanın kendi ile alakalı illegal durumlarından üçüncü kişilere karşı verdiği zararlara kadar sponsor sorumlu tutuluyor. Bu nedenle çalışanlar ülkeye giriş yapıp “ikame – iqama” denilen oturma izni aldıktan sonra pasaportlarına şirket-sponsor tarafından el konuluyor, böylece ülke dışına izinsiz çıkma veya kaçmaları engelleniyor. Yurt dışına çıkmak için tekrar kefilin vize alması gerekiyor. Çalışan tekrar dönecekse bu vize “exit entry visa” yani çıkış giriş vizesi olarak alınıyor. Eğer çalışan tekrar dönmeyecekse “huruc-u nihai” yani “final exit” yani “kesin çıkış” vizesi alınıyor.  Bazı üst düzey çalışanlara “multiple exit-re entry” yani çoklu çıkış-giriş vizesi de verilebiliyor. Böylece bu vize sahibi vizenin geçerlik süresi içinde istediği zaman istediği kadar çıkış-giriş yapabiliyor.

Çalışan vizeyi pasaporta işletip Suudi Arabistan’a gelince eliza ve hepatit testlerini yaptırıyor. Sonuç olumsuz çıkarsa ülkesine geri gönderiliyor. Temiz çıkarsa işveren pasaportu alıyor, bir sürü fotoğrafla ikame denilen oturma izni için başvuruyor. Rapor alındıktan sonra ikamenin çıkma süresi cevazat denilen pasaport dairesinin yoğunluğuna bağlı. Bu nedenle Sponsor torpil yaparsa çabuk çıkıyor, yani bir haftada falan. Yoksa bir ay kadar sürebiliyor. İkame olmadan bankada hesap açtırmak, ehliyet almak, cep telefon için sim kart almak, araba almak, eş ve çocukları getirmek için vize başvurusu yapmak vb mümkün değil. Eş ve çocuklar ya geçici bir süre yani 14 gün ziyaret vizesi ya da onlara da kalma vizesi ile oturum (ikame) alarak uzun süre kalmaları mümkün. Ancak bu ikinci vize epey masraflı, son bildiğim 2000 Riyal idi. Geçici vize ise 200 Riyal idi. Geçici vizeyi 100 Riyal vererek her seferinde 30 gün uzatmak mümkün. Ancak bunun garantisi yok. Kefilin kabiliyetine ve cevazat memurun keyfine kalmış.  Eş getirmek için evlilik cüzdanının Arapça yeminli noter  onaylı aslı gerekiyor. Eş de aynen gelirken tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu falan alıyor. Özetle ikame çıkarıp, eş vizesini alınıp eşin gelmesi en az 3 ay bazen 7 ayı buluyor.

İkame aldıktan sonra Suudi ehliyeti olmadan araba kullanlar hapse atılabilir. Suud ehliyeti almak için şirketin ticaret odasından onaylı yazı alması, bir sürü fotoğraflar, ikame fotokopisi, Türk ehliyetinin Arapça çevirisi, özel askılı dosya alarak başvuru yapmak sonra da göz muayenesinden geçmek, kursa gitmek gerekiyor. Türk ehliyeti varsa kurs almadan yazılı ve sözlü sınava girmek mümkün. Yazılı sınav elektronik test usülü. Tercümansız Arapça ya da İngilizce sınavın ilk bölümünde tüm sorulara doğru cevap vermek, onu geçince ikinci bölümde belli oranda doğru cevap vermek gerekiyor. Onu da geçince direksiyon sınavına giriliyor. Burada Bismillah deyip, kontağı çevirmek, sınav memuru dur dese bile durulmaması gereken yerlerde durmamak, sonraki uygun yerde durmak en önemli hususlar. Dönel kavşaklarda (roundabout – geniş göbek) öncelik daha önce kavşağa girmiş araçlara ait yani kavşağa girmişlerse ya da girmek üzereler ise soldan gelenlere yol verilecek.

Ülkeye ilk girişte sınır kapısında on parmak izi alınıyor, fotoğraf çekiliyor.  Ticari vize ile gelenler her yeni vizede bu işleme tekrar maruz kalıyor. Boşuna sistemde vardır falan demeyin. Çalışma vizelerinde son çıkışta kesin olarak geri dönerken şirket görevlisi pasaport damgasına kadar çıkan şahsa eşlik ediyor, pasaport polisinden bir kağıt alıyor, onunla tekrar vize kontenjanına başvuru hakkı doğuyor.

Cevazat yani pasaport idaresine başvuru yapmak, iş takibi sadece Suud vatandaşları tarafından mümkün.

Çalışma vizesi dışındaki geçici vizeler iki türlü. Business yani iş vizesi (ziyarath ul amal) veya commercial yani ticari vize (ziyarath ul ticari). Aradaki resmi fark birincisinde yasal olarak geçici de olsa çalışma imkanı olması ikincisinde ise sadece ticari temaslarda bulunabilmesi. Uygulama açısından pek fark olmuyor. Birincisinde yani business de konsolosluklar  diploma ve Suudi ticaret odasından onaylı  iş sözleşmesinin orijinalini istiyor. İkincisinde  yani ticaride diploma istenmiyor. Bu vizeler single entry yani tek girişlik ya da multiple entry-exit yani çoklu giriş çıkış şeklinde olabiliyor. Single vizede ise Suudi Arabistandan çıkıldıktan sonra validity geçerlik süresi daha dolmamış olsa da tekrar girilemiyor. Bu vizeler 30, 60, 90 ya da 180 günlük alınabiliyor. Bu vizenin konsoloslukça damgalandığı tarihten itibaren validity geçerlik süresi anlamına geliyor. Vizede ayrıca “stay” yani kalış süresi de belirtiliyor ve geçerlik süresi ile aynı olmayabiliyor. Örneğin stay – kalma süresi 30, validity – geçerlik süresi 90 gün olabilir. Vize single entry ise bu örnekte 90 gün içinde vizeyi kullanıp, ülkeye her girişte geçerlik süresi kalmışsa en fazla 30 gün kalınabiliyor. Bu örnekteki vize eğer multiple ise 90 gün içinde bu vizeyi kullanmak, her girişte en fazla 30 gün kaldıktan sonra çıkış yapmak gerekiyor. Tekrar girdikten sonra bir 30 gün daha ülkede kalma hakkı doğuyor, ya da vize geçerlik süresinden kaç gün kaldıysa o kadar kalınabiliyor. Vize harçları geçerlik süresine ve single-multi olmasına göre artıyor. Konsolosluklarda istenen diğer belgeler, Türkiye’de vize alan şirketin antetli kağıdına yazılmış başvuru yazısı, ticaret oda kaydı, tescil belgeleri vb. Vize takibini yapacak başka birisi ise Türk şirketinden verilmiş vekaleti olacak. Vize süresini geçirerek fazla kalmanın (overstay) cezası 10,000 SR. Süre çok geçmişse çıkış kapısında nezarete atıyorlar ve sponsorun gelmesini istiyorlar.





الطالب المجتهد
IP
scelik
Moderator
Moderator
Simge
Yabancılar için Türkçe Öğrenimi

Kayıt Tarihi: 01Ekim2006
Konum: Rize
Gönderilenler: 7217

Alıntı scelik Cevapla bullet Gönderim Zamanı: 30Haziran2010 Saat 17:44

 
 
Kadınların iş-ticari vize alması çok çok zor. Sponsor güçlü ise zar zor alabiliyor. Genelde 14 gün kalmalı (stay) veriyorlar. Sonra 30 gün, bazen 90 gün uzatabiliyorlar. Multi de kadınlara zor veriliyor. Yani genelde single ve 14 gün stayli – kalmalı o da zor veriliyor. Suudi Ticaret Odasından alınan kadın iş-ticari vizelerini Ankara-İstanbul Suud konsoloslukları kabul etmiyor. Mutlaka Suudi Dış İşlerinden olacak. Bunun da Suud konsolosluklarının pasaporta işleme garantisi yok.

İş-ticaret vizesi ile gelenler bankada hesap açtıramıyor, sim kart alamıyor, araba alamıyor ama Türk ehliyeti yanında Türkiye  Turing Kurumundan alınmış international driving licence yani uluslararası ehliyetleri varsa araba kullanabiliyorlar (kadınlar hariç). Kadınlar Suudlu olsa bile araba kullanamıyor. Bu ehliyetlerin geçerlik süresi ülkeye her girişten itibaren bir yıl. Eskiden 3 aydı ama yakın zamanda bir yıl olduğunu gazete yazdı.  Ancak arabanın ruhsatında yazlı şirket adı ile ikamede-ticari vizede yazılı şirket adı farklıysa araba kullanmak için araba sahibinin Trafik İdaresinden (Murur) onaylı yazılı bir belge alması lazım. Bu belgede arabanın plaka no.su, arabayı kullanacak olanın adı, pasaport, ehliyet bilgileri olacak. Bununla arabayı ticari vize ile gelenlerin dahi ülke dışına çıkarmaları mümkün. Yoksa sınır kapısından geri çeviriyorlar.

Ülkeye girişin bir başka yolu da Hac ya da Umre vizesi ile gelmek. Bu şekilde ancak Cidde, Mekke ve Medine şehirlerine girilebiliyor. Müslüman olmayanlar bu vizeyi alamıyor. Müslüman olmayanlar ayrıca hangi vize ile gelirse gelsin Mekke ve Medine’ye giremiyorlar. Zaten müslüman ve gayri müslim ikame renkleri farklı. Cidde, Mekke ve Medine’de çalışanların eşlerini umre vizesi ile geçici bir süre getirebilmeleri mümkün.
Al-Khobar, Dammam, Dahran civarında çalışan ya da ticari-iş vizesi ile gelen ve multiple exit reentry vizesine sahip bazı Türkler  Bahreyn’de oturuyorlar, böylece eşleri de Bahreyn’de kalabiliyor. Türklerin Bahreyn’e önceden vize almaksızın girmesi mümkün. Kapıda 2 haftalık kalma izni veriliyor. İki hafta sonra bu vize Bahreyn pasaport idaresince iki hafta daha uzatılabiliyor.  Yeşil pasaportlulardan vize ücreti alınmıyor. Mavi pasaportlulara Bahreyn vizesi 5 BD veya 50 SR. Böylece koca her gün veya bazı günlerde Suudi Arabistan’a gidip gelebiliyor eşi de çıkış yapmadan 30 gün süre ile Bahreyn’de oturuyor. Bunun sakıncası şu. Al Khobar – Bahreyn arasındaki King Fahad Causeway (deniz üzerinde köprü) her nekadar kısa görünse de trafik bazı saatlerde yoğun olabiliyor. Özellikle Al Khobar’dan Bahreyn’e dönüşte (peak Çarşamba öğleden sonra ve akşam olmak üzere) saat 15.00 den sonra yoğunluk gittikçe artıyor. Bazen geçiş 3 saat kadar sürebiliyor.  Gişe sayısını artırmak için inşaat işleri bitti. Bunun bir nebze faydası oldu. Causeway geçiş ücreti (toll) tek yönde 20 SR. Bahreyn dışı plaka taşıyan arabaların sigortası 3 günlük 20 SR. Suudi Arabistan’da hafta sonu tatili Perşembe – Cuma iken Bahreyn’de Cuma – Cumartesi.  Bahreyn’de geçici vize ötesinde uzun kalmak istenirse oturma izni almak için  sponsor gerekiyor. Orada da oturma izni olmadan bankada hesap açtırılamıyor. Bahreyn plakalı bir arabanın Suudi Arabistan’a gidebilmesi için permit (permi) alması gerekiyor. Bu da ücrete tabi. Bahreyn’den pasaportla ve international driving licence ile araba kiralanabiliyor.  Ama her araba kiralama şirketi Suudi permiti vermediği için bunu önceden konuşmak gerekir. Al Khobar tarafında multiple ticari vize oturanların bir avantajı var. Stay period yani kalma süresi biterken Bahreyn’e doğru gidiyorlar, yol ortasındaki adada pasaport gümrük işleri yapılıyor, orada Suud çıkış kısmını geçer geçmez “No Mans Land” içerisinde yani tarafsız bölgede Bahreyn pasaport kontrolune girmeden solda ilk tel çit boşluğundan U dönüşü yaparak bu kez Suud girişi yapıyorlar. Böylece kalma süresi baştan başlıyor. Cevazat yani pasaport dairesine gitmeye gerek kalmıyor. Ancak vize validity geçerlik süresi bu şekilde uzatılamıyor, onun için Cevazata gidilecek.

Suudi Arabistan’a girerken 60.000 Riyalden fazla nakdi deklare etmek gerekiyor, yoksa bundan fazla parayı ülkeye sokmak ve ülkeden çıkarmak  yasal sorunlara neden olabilir.
Al Khobar, Dammam, Dahran, Bahreyn’de kaliteli compoundlarda ev bulmak çok zor. Olsa da genelde yıllık sözleşme isteniyor. Mecburen kısa süreli kalışlar için oteller, orta süreli kalışlar için ise apart otellerden başka çare kalmıyor. Ortalama otel fiyatlar Suud’da gecelik 500 SR, one bedroom apart otel fiyatları günlük 375 SR, aylık 6,500 SR, one bedroom compound ev fiyatı aylık 7,500 SR, 2 bedroom compound ev fiyatları 10,000 SR. Yıllık 60.000 SR ye de bazı compoundlarda büyük ev bulunabiliyor, ama konforlu örneğin havuzu temiz olmayabiliyor.  Bahreyn’de ise daha ucuz evler bulunabiliyor. Suud’da compundlarda aylık ödeme olmuyor, en az 6 aylık ödeme 1 yıllık sözleşme, depozito (genelde 10.000 SR) isteniyor. Bu arada interneti unutmamak gerekir. Otel, apart otellerde genelde wireless wifi (kablosuz) internet oluyor ve fiyata dahil. Ancak fiyata dahil olmayan ve bağlantıya (zamana) göre ekstra ücret alanlar da var.
 
Compoundların bazılarında dahili serverler oluyor ve internet ayrı ücrete tabi, örneğin yıllık 3000 SR sınırsız. İkameniz olmadan bu sayede internet sahibi olabiliyorsunuz. Bazı compoundlarda ise ikameniz varsa kendiniz STC’ye (Suudi Telekom) başvurarak ADSL bağlatıyorsunuz aylık 120 SR artı 60 SR abonman ya da 3G li cep telefonunuz varsa ayda 350 SR ödeyerek flash USB ile her yerden sınırsız internete bağlanabiliyorsunuz. İnternet yavaş olabiliyor. STC veya cep telefonla abonmanlık için ikame gerekli.

Çok sorulan bir soru: Suudi Arabistan gayrımüslimlere vize veriyor mu? Evet genelde veriyor ama gayrımüslimler Mekke ve Medine’ye giremiyor. Gayrımüslimlerin umre ve hac vizesi alması mümkün değil. İş ve çalışma vizesi ise Suudlu kefile bağlı. Kefil Suuddan vize alsa dahi konsolosluğun bu vizeyi pasaporta işlememe yetkisi var. Yahudi asıllılar bu nedenle vize almakta zorlukla karşılaşabilirler.



الطالب المجتهد
IP
aliant
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 30Mart2013
Gönderilenler: 0

Alıntı aliant Cevapla bullet Gönderim Zamanı: 30Mart2013 Saat 07:35
Nereden alıntı yaptığınızı belirtmeniz gerekirdi: http://wp.me/PAexV-bC



Düzenleyen aliant - 30Mart2013 Saat 07:35



IP
muhammed fuad
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 28Mart2013
Gönderilenler: 82

Alıntı muhammed fuad Cevapla bullet Gönderim Zamanı: 30Mart2013 Saat 08:26
suudi amerika dünyanın en zor vize alınan ülkesi gitmek gelmek sorun allahın kutsal topraklarına giremiyoruz 1000 sene idare ettigimiz topraklara giremiyoruz bu nasıl bir dünya ? bir suudi ise türkiyeye elini kolunu sallayarak gelebiliyor vize yok suudilere



IP
aliant
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 30Mart2013
Gönderilenler: 0

Alıntı aliant Cevapla bullet Gönderim Zamanı: 30Mart2013 Saat 08:41
Bir mühendis arkadaş daha önce Türkiye'den bir kez pasaport almış, o pasaportla hiç yurt dışına çıkmamış, pasaportun süresi geçince aman ne işime yarayacak diye yırtıp atmış. Bir kaç yıl sonra Suddan iş bulmuş, kefil vize kaydı almış. Bana sordu Suud konsolosluğuna başvururken ne yapayım diye. Eski pasaportunu bulamıyorsan sakın daha önce pasaport aldım diye beyan verme dedim.  Beni diinlemedi, dürüstçe eski pasaportumu kaybettim diye beyan verdi. Ama Ankara Suud konsolosluğu eski pasaportunu getirmedi diye vize vermedi.


Düzenleyen aliant - 30Mart2013 Saat 08:42



IP
waleeed1
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 24Şubat2016
Gönderilenler: 0

Alıntı waleeed1 Cevapla bullet Gönderim Zamanı: 24Şubat2016 Saat 09:29
hiç yurt dışına çıkmamış, pasaportun süresi geçince aman ne işime yarayacak diye yırtıp atmış. Bir kaç yıl sonra Suddan iş bulmuş, kefil vize kaydı almış. Bana sordu Suud konsolosluğuna başvururken ne yapayım diye. Eski pasaportunu bulamıyorsan sakın daha önce pasaport aldım diye beyan verme dedim. Beni diinlemedi, dürüstçe eski pasaportumu kaybettim diye beyan verdi. Ama Ankara Suud konsolosluğu eski pasaportunu getirmedi diye vize vermedi.

_______________________
leather jackets



Düzenleyen waleeed1 - 27Eylül2016 Saat 09:12



IP

Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma


Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide

Bu Sayfa 0,078 Saniyede Yüklendi.