![]() |
Onlinearabic.net Anasayfası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Çeviri Atölyesi - Arapça'dan Türkçe'ye Tercüme Çalışmaları | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Yazar | Mesaj |
vahab
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 21Aralık2006 Gönderilenler: 0 ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 22Aralık2006 Saat 00:20 |
slm ولدٌ يَبْكِي
ağlayan bir çocuk
nekre bir isimden sonra gelen cümleler ister fiil cümlesi olsun ister isim cümlesi sıfat olurlar
رَأَيْتُ وَلَدًا يَبْكِي
ağlayan bir çocuk gördüm
هذا ولدٌ أبوه يعملُ في المَصْنَعِ
bu, babası fabrikada çalışan bir çocuktur.
Marife bir isimden sonra gelen cümleler ise haldir.
خرج الولدُ يَبْكِي
çocuk ağlayarak çıktı دخل الولدُ الصفَّ وفي يَدِهِ خُبْزٌ
çocuk sınıfa elinde ekmekle (ekmek olduğu halde) girdi
|
|
![]() |
|
vahab
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 21Aralık2006 Gönderilenler: 0 ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
marife bir isimden sonra sıfat getirmek istersek bir kaç yolu var mesela ismi mevsullerle sıfat getirilir
الولدُ الذي يبكي
ağlayan çocuk
veya ağlamak fiilinden ismi fail yaparak el takılı olarak marife isme sıfat yaparız
الولدُ الباكِي
Not: kelime sonunda makabli (bir öncesi) meksur (esreli) olan ye harfi üzerine zamme (ötre) yazılamaz.
Dolayısıyla الباكِي kelimesi الولدُ kelimesinin sıfatı olduğu halde الباكِيُ şeklinde ötreli yazılmaz.
Ancak bu ye harfi şeddeli ise üzerine ötre yazılabilir. الحَلُّ السياسيُّ siyasi çözüm örneğinde olduğu gibi.
Yukarda zikrettiğimiz nedenden ötürü الفعلُ الماضِيُ değil الفعلُ الماضِي (sıfat-mevsuf olarak) fiili mazi yazarız.
|
|
![]() |
|
setrems
Aktif Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 06Aralık2006 Konum: Ankara Gönderilenler: 101 ![]() |
s.a." çocuk ağlayarak çıktı" derken hal bildiren şey nedir?"خرج الولد وقد يبكي" olması gerekmiyor mu?ben de yanlış biliyor olabilirim ama orda hal bildiren şeyi merak ettim
![]() |
|
![]() |
|
setrems
Aktif Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 06Aralık2006 Konum: Ankara Gönderilenler: 101 ![]() |
afedrsiniz.tekrar inceledim".marife bir isimden sonra gelen haldir demişsiniz" peki وقد zaid midir yada hangi durumlar da kullanılır?
|
|
![]() |
|
Fatih
Aktif Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 07Kasım2006 Konum: İstanbul Gönderilenler: 108 ![]() |
لا تكن صلبا فتكسر ولا لينا فتعصر
2 كيفما كان الانسان في السبع فهو في السبعين ايضا 3 من تدخل فيما لا يعنيه لفي ما لا يرضيه 4 من دق دق 5 و غير تغي بامر اناس با التقي 6 قول الحق لم يدع لي صديقا 7 ان كنت كذوبا فكن دكورا 8 من طلب اخا بلا عيب بقي بلا اخا arkadaşlar sekiz farklı ata sözü hadi kolay gelsin atasözü yeri değil ama .
çeviri için yazdım Düzenleyen Fatih - 22Aralık2006 Saat 15:48 |
|
![]() |
|
Ersil
Faal Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 01Ekim2006 Konum: Malatya Gönderilenler: 592 ![]() |
1.katı olma kırılmayasın yumuşak olma sıkılmayasın.
2.insan yedisinde neyse yetmişin de de odur
3.kendini ilgilendirmeyen bir işe giren istemediğiyle karşılaşır.(herşeye maydanoz olma)
4.eden bulur
5.Alllahtan korkmayan insanların buyruklarıyla karşılaşır
6.doğru söz bana arkadaş bırakmadı (doğru söz söyleyeni dokuz köyden kovarlar)
7.yalancıysan dekoratif ol
8.kusursuz kardeş arayan kardeşsiz kalır
-------------------------------------------------------
yukardaki bazı yerlerde bazı hatalar var gibi anladığım kadariyle çevirmeye çalıştım :)
|
|
Bilende O Bildirende
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |