![]() |
Onlinearabic.net Anasayfası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
"Sıfırdan Arapça" çalışmaları | |
![]() |
|
![]() ![]() |
<< Önceki Sayfa 2 |
Yazar | Mesaj |
ahiosman
Faal Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 20Ocak2008 Konum: İzmir Gönderilenler: 420 ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
DERKEN HALID MANSUB MESELA رَأي عَلِيٌ خَالِدً . OLARAK HAREKELENDIRMESEK TE رَأي عَلِيُ خَالِدَ . OLARAK HAREKELENDIRMEK DOGRUMU VEYA ANLAM DEGISIYORMU |
|
![]() |
|
ahiosman
Faal Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 20Ocak2008 Konum: İzmir Gönderilenler: 420 ![]() |
ARKADASLAR VEYA BU ORNEKTEKI GIBI YAZACAK OLURSAK O FAIL - MERFU ICIYOR FIIL - MERFU OLARAK TANIMLAMAK DOGRUMU BU FIIL CUMLESINI هُوَ يَشْرَبُ الحَليبَ DEGILDE هُوَ يَشْرَبٌ الحَليبً BU SEKILDE HEREKELENDIRIRSEK |
|
![]() |
|
ebrar sidra
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 13Şubat2008 Konum: Gaziantep Gönderilenler: 0 ![]() |
prensib olarak marife olan kelime tek hareke alır nekra olan kelime (tenvin kabul ediyorsa) tenvin alır.nekra kelimeye tek hareke koysak yanliş olur.mana degişmez yanlış oldugu düşünülür.
ikinci cümledeki içer kelimesi fiildir fiiller ise gerek mazi gerekse müzari olsun tenvin almazlar. ikinci o sütü içer bir cümlede fiil olması onun fiil cümlesi olması manasına gelmez fiil cümlesi olması için fiilin başta gelmesi gerekir örneğin علي ركب الحصان ali ata bindi cümlesi fiil başa gelmediği için fiil cümlesi olmaz artık ali mübteda geri kalan kısım ise cümle olarak haberi olur. bu cümlede de bence(tam emin degilim hüve kelimesi olan örnekle hiç karşılaşmadım)o kelimesi mübteda geri kalanı ise cümle olarak haberi olur çünkü artık cümle isimle başlamıştır |
|
![]() |
|
ahiosman
S.A. ALLAH RAZI OLSUN
O ZAMAN
خالِدْ يَذْهَبُ مَسْجِدِ YAZARKEN
خالِدْ يَذْهَبُ المَسْجِدِ YAZMAMIZ DOGRU OLUYOR
|
|
![]() |
|
ahiosman
BURADA
انا أكْنُسُ غُرْفَةَ النَوْمِ |
|
![]() |
|
ebrar sidra
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 13Şubat2008 Konum: Gaziantep Gönderilenler: 0 ![]() |
mescid esre almaz başında esre yapacak bir şey yok çünkü.ilk cümlede mescid kelimesi nekra o yüzden üstün tenvin alacak ikincide sadece üstün alacak.
bir de arapça da yazarken hareke yazılır okunurken veya konuşulurken son harekeyi vermesek olur |
|
![]() |
|
ahiosman
ANLADIM KARDESIM ALLAH RAZI OLSUN
شُكْراً جَذِيلاً ، تَعَبْنَاك |
|
![]() |
|
ebrar sidra
ben isim olarak düşünüyorum ama yanlış bir şey söyleyip yanıltmak istemiyorum bence isim ama farklı bir şey ögrenirsem tekrar yazarım
|
|
![]() |
|
ahiosman
KARDESIM PEKI BU SEKILDE DUZELTMIS OLABILIYORUMMU ANLAM BAKIMINDAN FARK NE OLDU IKI CUMLE ARASINDA
خالِدْ يَذْهَبَ مَسْجِدَ |
|
![]() |
|
ebrar sidra
halid i ötre tenvin yapmalısın.müzari fiilin son harekesi ötre olmalı mescidde iki cümlede de üstün esre olması için ya başına harfi cer alması yada muzafun ileyh olması gerekir.
bu şekilde harekeledikten sonra ilk cümle ali herhangi bir mescide gitti ama bu mescid herhangi bir mescid yani görmemiş daha önce gitmemiş belki yoldan geçerken görmüş namazı geçmesin diye hemen girmiş kılmış adına bile bakmamış vs. ikinci ali mescide gitti olur ama ali bildigi gördügü belki her zaman namaz kıldığı camiye yani bilinen camiye gitti marife nekra konusu biraz netleşşin diye örneklemeye çalıştım. |
|
![]() |
|
ahiosman
KARDESIM BENDE YENI BASLADIM PEK BILGIM YOK AMA BENIM TAHMINIM BU CUMLE TURKCEDE OLDUGU GIBI
BEN
YATAKODASINI TEMIZLIYORUM DEMIYORUZ
YATAK ODASINI TEMIZLIYORUM GIB انا أكْنُسُ غُرْفَةَ النَوْمِ
DEGILDE
أكْنُسُ غُرْفَةَ النَوْمِ
BU SEKILDE DUSUNURSEK FIIL CUMLESI DIYORUM BILMEM YANILIYORUMMU
|
|
![]() |
|
ahiosman
ALLAH RAZI OLSUN KARDES COK YARDIMCI OLDUNUZ |
|
![]() |
|
ebrar sidra
iki cümle arsında mana olarak seninde söyledigin gibi fark yok iki şekilde de söyleriz zaten ilk fiil söylense fiilin içinde ben manası var.
benim söylediğim ise irabı ile ilgili ondan da emin olamadım daha iyi bilene sormak ama başa ben kelimesi gelirse isim oldugu için ben isim cümlesi olur fikrindeyim |
|
![]() |
|
ahiosman
INSALLAH DOGRUSUNU OGRENINCE YAZARSANIZ YANLIS OGRENMEMIS OLURUZ PEKI KARDESIM BEN BOYLE BIR CUMLE KURSAM NE KADAR DOGRU NEKADAR YANLIS OLUR
DEMEK ISTEDIM BEN ODAYA GIDIYORUM NAMAZ KILACAM
انا أذْهَبُ إلي غُرفْتَ الجُلسِ سأصَلّي |
|
![]() |
|
ebrar sidra
evet inşallah soracagım dogru güzel oluşturmuşsunuz fakat ila harfi ceri geldi ya oda kelimesinin (gurfet)sonu esre olmalı
|
|
![]() |
|
ahiosman
ANLADIM KARDESIM
GERCEKTEN COK YARDIMCI OLDUNUZ ALLAH RAZI OLSUN
شُكْراً جَذِيلاً ، تَعَبْنَاك SAGOLUN ZAHMET OLDU إلَي اللِّقًاء GORUSMEK UZERE |
|
![]() |
|
şeymanur
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 10Aralık2007 Gönderilenler: 79 ![]() |
[QUOTE=ahiosman]
خالِدْ يَذْهَبُ مَسْجِدِ
YAZARKEN
خالِدْ يَذْهَبُ المَسْجِدِ YAZMAMIZ DOGRU OLUYOR
S.A Bu cümleyi fiil cümlesi yaparsak; يذهب خالد الي المسجد=Yezhebü halidün ilel mescidi
Mescide derke ye,ya,e,a takısı veren ila harficerini kullanmamız gerekiyor yoksa mana bozuk olur
|
|
![]() |
|
ahiosman
EVET HAKLISIN SEYMANUR KARDESIM ALLAH RAZI OLSUN يَذْهَبُ خَالدٌ الي المَسْجِد AMA KARDESIM BIRSEY DAHA SORAYIM HAKKINI HELAL ET ISIM VEYA FIIL CUMLESI YAPMAK BIZIM INSIYATIFIMIZDEMI YANI يَذْهَبُ الي المَسْجِد خَالدٌ CUMLESINDE HALIDI BASA GETIRIRSEK DOGRU |
|
![]() |
|
şeymanur
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 10Aralık2007 Gönderilenler: 79 ![]() |
|
|
![]() |
|
ebrar sidra
ahiosman sordum hocama( hocam imam hatip ögretmeni 20 yıldır arapça ögretiyor)ene ile huve ile yani isimle başlarsan isim olur dedi ben kelimesi mübteda gerisi haberdir.
|
|
![]() |
|
ahiosman
ALLAH RAZI OLSUN EBRAR KARDES
BENIM ICIN BU KONU BILMEDIGIMDEN ONEMLIYDI SIMDI OGRENMIS OLDUK ARTI BENDE BUGUN SORDUM BIR CUMLE ICERISINDE FIIL DAHI OLSA ISIMLE BASLADIGINDA YINE ISIM CUMLESI OLUYORMUS YANI MUPTEDA ILE BASLARSA GERISI HABER OLUYORMUS
|
|
![]() |
|
<< Önceki Sayfa 2 |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |