![]() |
Onlinearabic.net Anasayfası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Lehçeler - Ammice | |
![]() |
|
![]() ![]() |
Sayfa 2 Sonraki >> |
Yazar | Mesaj |
antiochusboy21
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 24Şubat2007 Konum: Ankara Gönderilenler: 0 ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 23Mayıs2007 Saat 18:15 |
Okulda ürdün filistin ve sudanlı öğrencilerle takılıyorum biraz ,sokak dilini anlamaya çalışıyorum.Pek çok kelime ve sokak dili gramerini öğrendim diyebilirim.Bunları sizinle paylaşmak istiyorum.Umarım işinize yarar. Düzenleyen antiochusboy21 - 23Mayıs2007 Saat 19:11 |
|
![]() |
|
antiochusboy21
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 24Şubat2007 Konum: Ankara Gönderilenler: 0 ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
ene Taalib : öğrenciyim -ene mış Taalib :öğrenci değilim. Değilim değil vs manasında hep mış veya muş diyorlar. Fii ders el yoom :Bugün ders var mı ?
Fiş ders el yoom :Bugün ders yok /fii ders :var
var veya yok manasında fii veya fiş diyorlar.
hel soru zamirini hiç kullanmıyorlar, soruları cümleyi soru gibi vurgulayarak soruyorlar.
soru zamirleri : ne : Şuu, eş Ne zaman :Vinte Nasıl :Kiiyf Nerede :Viiyn, ven ,veyn
Kaç :kiddiiş, kiddeş Kim :Enuu Hangi: Enuu Nereden :Miniiyn nereye :3lviin, alveen
ne Zaman :VaKti eş
bağlaçlar : 1- besse :-ince, -diği zaman
2- te : -e kadar: ( zaman)
3- zeyyi : ...gibi
4-liennuu :çünkü
5-aşeen, mişeen :..dığı için ,çünkü
önemli fiiller
ene bidevvir-devvarit: arıyorum -aradım
bilekii-lekiit :buluyorum,bulurum-buldum,..... aslında bunu bulmak diye sadeleştireyim
bişreb-şerebit :içmek
besevvii-sevviiyt :yapmak
buukil-ekelit:yemek
beşuuf-şufit:görmek
bekezdir-kezderit: gezinmek
bemurr-meriiyt:uğramak, geçmek
beşmid-şemedit fii : birini arkasından çekiştirmek
beruu7-ru7t:gitmek
biici(ceeyi )-ciit :gelmek
birma7-rama7it:Koşmak
beşill şillt:Çıkarmak (şarj aletinden telefonu, bir paket,dolap vsden bir eşyayı)
bezill zillt:Geçmek,önemsememek (Konu,sayfa, otobüs durağı vs. )
bikeffii :yetmek
buTTuş-oTToşit: Seyehat etmek
biğmi-ğamiit :bayılmak(gülmekten vs. de olur)
bitrevvi7-revve7it:geri dönmek (Ülkesine, evine,memleketine)
biTavvil -Tavvelit:Uzun sürmek,gecikmek
bibehdil-behdele: fırça atmak
bi3SSıb-3SSabit :Kızmak,öfkelenmek
birtaa7-irta7it :rahatlamak
bitrayya7-rayya7it: ..den kurtulmak
binhezim-inhezemit: (ders, iş vs) Kaytarmak,kaçmak
biltekii -iltekiit :(birisiyle ) karşılaşmak
bikerrii,kerriit :öğretmek,ders çalıştırmak
buKHluS-KHalaS :Bitmek
bemuun aleyhi :..ya nazı geçmek,sözü geçmek
bikhallii -khalliit :(birine birşeyi) yaptırtmak,-dırtmak
.Şu an vaktim yok sonra örnek cümleler ,yeni kelimeler ve gramer kurallarını da yazarım,umarım faydası olur devamı gelecek,selamlarla
Düzenleyen antiochusboy21 - 23Mayıs2007 Saat 19:17 |
|
![]() |
|
mueddibe
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 01Ekim2006 Konum: Kocaeli Gönderilenler: 108 ![]() |
s.a.
ellerine sağlık antiochusboy21, oldukça faydalı ve vakti iyi ayarlanmış bir paylaşım olmuş, yaz olması hasebiyle arap ülkerine gidecek arkadaşlar ve ammiceyi tv, radio ve dergilerden öğrenmeye çalışan bizler için oldukça yararlı bir çalışma.Rabbim razı olsun, merakla devamını bekleyeceğim...teşekkürler
selametle...
|
|
يا زمان...مللت من صداقتك
|
|
![]() |
|
ayseker
Faal Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 01Ekim2006 Konum: Van Gönderilenler: 390 ![]() |
|
|
![]() |
|
i-mate
Aktif Üye ![]() Kayıt Tarihi: 27Mart2007 Konum: İstanbul Gönderilenler: 108 ![]() |
ben filistin dılı pılem kım yardım ısterse ben yerdımçı olam yanı ne kadar bılım ama flan ınsanlar gıbı dığıl bır yardıme yapmılar
ıyı yazırem ?????
|
|
![]() |
|
sahinoglutuba
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 22Ocak2007 Gönderilenler: 0 ![]() |
S.a.
Gayet iyi yazıyorsun .Filistin dili biliyorsan lehçe ile ilgili yazılarını görmek isteriz .
Tuba
|
|
![]() |
|
i-mate
Aktif Üye ![]() Kayıt Tarihi: 27Mart2007 Konum: İstanbul Gönderilenler: 108 ![]() |
ama ben turkmenım ırakten ama çok lahça bılem
|
|
![]() |
|
takma42
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 04Aralık2006 Konum: Hatay Gönderilenler: 0 ![]() |
verdiğiniz bilgiler için çok sevindim. teşekkür ederim. i-mate arkadaş lehçe hakkında örneklerini bekliyoruz, en kısa zamanda...
|
|
![]() |
|
takma42
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 04Aralık2006 Konum: Hatay Gönderilenler: 0 ![]() |
Mesela, Irak Lehçesi ile Filistin Lehçesi arasındaki farklar, veya Suriye Lehçesi arasındaki farklar nelerdir? Hangi kelimelerle bir insanın Filistinli olduğunu ayırt edebiliriz, ya da Iraklı olduğunu?
|
|
![]() |
|
i-mate
çok kelımet ver
|
|
![]() |
|
antiochusboy21
Filistin lehçesinin belli başlı özellikleri var . Harf telaffuzu : gaf harfini hep Ka,ke şeklinde okurlar. (Ürdünde ise mutlaka ge ga diye okunur )
Özellikle Batı Şeria bölgesinde normal ك harfi genelde Çe şeklinde okunur (ürdünde ç yoktur )
Sad harfini Za şeklinde söylerler.
ث harfini bazen ت " "
Bunların yanında gramer kuralları da çok değişiktir.Ancak bunlar genelde Bilad-iş Şam ülkelerinde aynı kurallardır.(Suriye, Ürdün, Filistin,Lübnan )
Geçmiş zamanı ele alalım :
gördüm :Şuft
gördün:şuft (erkek )
" : şufti (dişi )
gördü: şaaf (e)
" :şaafet (d)
gördük :şufnaa
gördünüz :şuftu (erkekler )
gördüler :şaafuu( erkekler )
Dikkat ederseniz "ben ve sen" aynı formatta çekiliyor, birbirine karıştırmamak için iyi mantık yürütmek gerekir, benden mi bahsediyor yoksa kendinden mi .....
Bunun olumsuzu filistin'de ene meşufit , ene meşuftiş
ürdünde sadece meşufit şeklinde yapılır. Fiilin başına me ,sonuna ş eklemeniz yeterlidir.
meruhtiş(gitmedim,din ) , mecuuş (gelmediler ) ,masevveynaaş (yapmadık )
Ürdünde ise meruhit mecuu mesevveynaa şeklinde olur.
Şimdi de biraz genel sohbet cümlelerine örnek yazayım :
Maa lek mukeyyiiff ? :Keyfin yerinde galiba?
Maa lek zehkeen ? : Neyin var canın mı sıkılıyor ?
Maa lek ( زعلان)za'leen :Ne o küstün mü ?
maa leke mitenniin ? :Canın birşeye mi sıkılıyor
Şu biddek teSiir lemmee tekbar ?: Büyüyünce ne olmak istersin ?
Eş yaa Ahmet, Eş yaa mehmet ? : Naber Ahmet, Naber mehmet
door aleyk :sıra sende (دور )
huu şaaTır bes fil Haçii :O bir tek konuşmasını bilir
|
|
![]() |
|
takma42
keşke bizim de senin gibi filistinli bir arkadaşla konuşma fırsatımız olsaydı, ona
neler neler sorardık. çalışmalarınızda başarılar diler ve daha fazla bilgiler göndermenizi rica ederiz..
|
|
SAKMANKONYA
|
|
![]() |
|
antiochusboy21
Arkadaşlar şimdi de geri kalan zamanları açıklamak istiyorum :
Şimdiki zamanda füsha arapçaya biraz benzer :
ene e'rif :Biliyorum demek yerine Filistin ve Ürdünde ene be'rif denir
Hepsini sırayla çekelim :
Standart Modern Arapça / Bilad-iş Şam Ülkeleri Konuşma dili
انا أحب (ene uhubbu ) behıbb
ente tehıbbu inte bithıbb
huve yehubbu huu bihıbb
nahnu nehıbbu ıhna binhıbb
entum tehıbbuun intu bithıbbuu
hum yehıbbuun hummi bihıbbuu
Olumsuzunu yapmak için başına ma sonuna ise ş getiririz. Mabihıbbiş (sevmiyor ) , mabinkerriiş (öğretmiyoruz,anlatmıyoruz ), mabtişrebiş (içmiyorsun, içmezsin )
Filistinde içmiyorsun demek için : tişrebiş, mabtişreb ,veya mabtişrebiş diyebilirsiniz
ama Ürdünde sadece Mabtişreb denir.Bütün fiilerde bu böyledir
mesela "kitabımı arıyorum "diyelim : ene bidevvir kiteeb teb'ıı انا بدور كتاب تبعي
"sensiz yapamıyoruz " :ıhna mabnisteğnii annek احنا مبنستغني عنك
Şimdiki zaman Arapçada sıfatlarla da yapılabilir.Bu kural sokak dilinde de böyledir.
Gidiyorum :ene raayıh انا رايح
inte raayıh/ inti raayiha
huu raayıh /hiye raayiha
ıhna rayhiin (eğer bunu bayanlar söylüyorsa : rayhaat )
intu rayhiin /entin rayhaat
hummi rayhiin /hinni rayhaat
|
|
![]() |
|
antiochusboy21
Tabii Sıfat fiille yapılan bu fiilin olumsuzu da sıfat gibidir
gitmiyorum : ene mış raayıh , ıhna mış rayhiin ,mış şaayif (görmüyorum )
Ayrıca raayıh sıfatı gelecek zaman çekimi için de bilinmesi gerekir :
el-imtihaan rayıh yekuun sa'b الامتحان رايح يكون صعب
: Sınav zor olacak
Ancak şunu da hemen söyleyeyim ki genelde hızlı söylendiği için raayıh şeklinde değil ,rah şeklinde söylenir yani " Rah yekuun sa'b"
Mesela Ben doktor olacağım : ene rah eSiir duktuur انا راح اصير دكتور
BİDDE KALIBI
Bu kalıp günlük yaşamda çok sık kullanılan istek kipi yerine geçer,manası istiyorum demektir, dilek, arzu ,tahmin ,teklif,gelecek zaman için sıklıkla kullanılır :
ene biddii انا بدي, istiyorum
inte biddek/ inti biddik
huu biddu / hiye bidhe
ıhna bidna
intu bidkum/ entin bidkin
hummi bidhum/hinni bidhin
biddi eşuufek ba'diin بدي اشوفك بعدين
: Seni sonra görürüm ,sonra görüşürüz
Evine ne zaman döneceksin ? Vinte biddek-it-revvıh ونت بدك تروح
Konuyu bitirelim :bidna-n-kemmil il-mevduu' :بدنا نكمل الموضوع
Bana fotoğraflarını gösterir misin ? biddek-it-verriinii Suvar-teb'atek ?
بدك توريني صور تبعتك
* Önemli : bidde kalıbı ile diğer bir fiili bağlarken mutlaka ulama yapılır , yukardaki bidnankemmil,biddekitveriinii şeklinde süratle ,bitişik söylenir .
Olumsuzu :
ma biddi eruuh, Biddiiş eruuh (gitmeyeyim ,gitmeyeceğim ,gitmek istemiyorum )
bidnaaş inderdiş :(gevezelik etmeyelim, etmeyeceğiz, etmek istemiyoruz )
Bu tercüme cümledeki yerine göre değişir ,kararı siz verirsiniz
Biraz da genel sohbet cümleleri yazayım:
ene mış kult lek ya huuy انا مش قلت لاك يا خوي
ben sana dememiş miydim ,demedim mi kardeşim ?
ıhna kuveysiin mea ba'D احن كويسين مع بعض
Birbirimizle iyi geçiniyoruz,aramız iyi
aaş men şeefek :عاش من شافك
seni gören yaşadı, yüzünü gören cennetlik
haza hu-lli naaKıS aleynaa : هذا هو الي ناقص علينا
Bir bu eksikti !
Yalla Aad :يالله عاد
Yapma yaa (inanmayınca, veya alay için )
Şu ism-iz zelem illi şufnaa elyoom شو اسم الزلم الي شفنا اليوم
Bugün gördüğümüz adamın adı ne ?
Halli beelek aş-şeğaleetii خل بالك عا لشغلاتي
eşyalarıma göz kulak ol Düzenleyen antiochusboy21 - 18Haziran2007 Saat 16:52 |
|
![]() |
|
takma42
sağolasın arkadaş. bilgilerden çok istifade ettik
|
|
SAKMANKONYA
|
|
![]() |
|
takma42
yani gelecek zaman için, ruuh fiilini mi kullunıyoruz?
BİR SORUM DA
-it-verriniii demişsiniz..
göster anlamına mı geliyor?
yani emir kipi ööle mi?
|
|
SAKMANKONYA
|
|
![]() |
|
takma42
kısaca özetlersek
geçmiş zaman zaten verdiğiniz fiillerle belli..
şimdiki zaman için, fiilin başına -bi- getiriyoruz;
emir kipi için fiilin başına -it-
geniş zaman anlamı vermek içinse -bidde- fiilini kullanıyoruz,
gelecek zaman için ruuh fiilini kullunıyoruz, doğru mu?
Düzenleyen takma42 - 19Haziran2007 Saat 11:31 |
|
SAKMANKONYA
|
|
![]() |
|
antiochusboy21
emir kipi standart arapçayla aynıdır ,başına te gelmesi şart değil. Kerriinii :bana öğret
cerrib :dene , ehki :konuş
biddek-it-verriiinii :şeklinde yazdım , burada ulama olduğunu göstermek için.
biddek :istiyorsun , tuverrii :gösteriyorsun , biddek-it-verriinii :bana göstermek istiyorsun , yani bana göstereceksin ,gösterir misin
Bidde kalıbı çok çeşitli manalarda gelir ,istek,dilek,öneri, tahmin ,karar bildirir.
Gelecek zaman için, evet, ruh fiilinin rah şeklini kullanıyoruz. Normal manası gitmek demek.Tabii bütün bunlar konuşma dilinde olup bitiyor.
Ayrıca yeni kelimeler : Kuveys :iyi كويس, aaTıl عاطل:kötü
Hoş,iyi,tatlı,lezzetli,fıstık gibi :حلوة hılva
berbat :زي زفت zeyyi zift
çalışkan ,başarılı :şaaTır
şimdi :حسة hasse
az sonra :ba'de şuvey (şuvey :biraz demektir )
dün:إنبارح inbeerih
yarın : بكرة bukra
teb'ıı ,teb'atii benim :تبعي, تبعتي
tab'ak,tab'atek ,
teb'u ,tab'atu
tab'ana,tab'atna
tab'akum,tab'atakum
tab'ahum,teb'atum
Benim kitabımı gördün mü ? :Şuft el-kiteeb teb'iyy ?
Benim gazetemi gördün mü ? :Şuft el-ceriidi tab'atii ?
Dikkat ettiyseniz burada kelimenin dişi ve erkekliği önemlidir.
Ayrıca yine sahip olma ile ilgili başka yapılar da vardır,bunlar da yerine göre sık sık kullanılır:
hazal kalem ilek ? Bu kalem senin mi ?
aaa, hazal kalem ilii: evet bu kalem benim
meak mahreme ? معك محرمة yanında selpak var mı ? ,selpağın var mı ?
ındek kalem rasaas ? Kurşun kalemin var mı ?
fii andek şuğl :işin var mı ?
ındii ilek kiteeb :bende senin kitabın var Düzenleyen antiochusboy21 - 19Haziran2007 Saat 13:49 |
|
![]() |
|
takma42
başarılarınızın devamı dileğiyle teşekkür ederiz... ![]() ![]() edilgen konusuna da değinebilir miyiz? Düzenleyen takma42 - 20Haziran2007 Saat 19:44 |
|
SAKMANKONYA
|
|
![]() |
|
takma42
antiochusboy, size bir sorum olacak:
iş tufekkirt sawii? ne yapmayı düşündün?
iş bitağmel? ne yapıyorsun?
iş rah tağmel? ne yapacaksın?
iş biddek tağmel? ne yapacaksın?
cümlelerinin doğruluğunu kontrol eder misiniz?
|
|
SAKMANKONYA
|
|
![]() |
|
dokuz
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 15Haziran2007 Konum: İstanbul Gönderilenler: 0 ![]() |
اانأ صأر . حألكم كيف . يكتب عر بي أول. مسود
|
|
![]() |
|
dokuz
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 15Haziran2007 Konum: İstanbul Gönderilenler: 0 ![]() |
ilk defa yazdım arkadaşlar nasılım ama
|
|
![]() |
|
scorpions
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 22Aralık2007 Konum: İstanbul Gönderilenler: 0 ![]() |
:) ne bu yaa?? hahahahaha cok guzel
adim mohammed ben filistinliyim ve urdunlu..aylim filistinde yasiyorlar ama ben urdunde yasiyorum conku calisiyorumm yaa ben o kadar turkce bilmiyorumki ama konusa bilirim iste... uni. bir turkce kors aldim...amas 4 ay ne yabacak ... degil mi?? aslinde hocamiz annisi turk bunun icin onunla praktis yabtim conku turkeye cok seviyorum ben...istiyorsunuz size yardim edebilirim... as much as i can do
|
|
![]() |
|
takma42
شو لونك? كيف دراستك? انشاءالله بخير! يا صديق انت بتعرف كيف بتقول
başarılarبالعربي?
Düzenleyen takma42 - 25Aralık2007 Saat 11:14 |
|
SAKMANKONYA
|
|
![]() |
|
scorpions
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 22Aralık2007 Konum: İstanbul Gönderilenler: 0 ![]() |
![]() |
|
scorpions
بالاردن وبفلسطين ما بنحكي شلونك....بنحكي كيفك...كيفك يعني
nasil sin?
في الشام وفي السعوديه بيحكو شلونك..اما في الاردن وفلسطين بنحكي كيفك (يوجد فتحه على الالفاء للذكر..وكسره على الفاء للانثى)...اوكي؟
|
|
![]() |
|
takma42
ايه ايه نعم يا صديق. فهمت عليك.
لكن ما بعرف كيف بتقول
başarılarبالعربي? Düzenleyen takma42 - 26Aralık2007 Saat 16:37 |
|
SAKMANKONYA
|
|
![]() |
|
hurcan
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 18Ocak2008 Gönderilenler: 0 ![]() |
Es selamu aleykum
Ben birkaç yıldır arapça çalışıyorum.Epeyce yol katettigimi düşünüp sevinirken dün bu forumdaki lehce farklılıklarını okuduktan sonra çok üzüldüm çok şaşırdım.Bir gün bu ülkelere gitme imkanım oldugunda orada insanlar beni , ben onları anlamadıktan sonra bu çabaya ne gerek var diye düşünüp çalışmalarıma son verdim. Bu ani çöküşümü sizlerle paylaşmak istedim.İşte çaresizlik işte yapmak istedigin halde bazı nedenlerden dolayı yapamadıgımız olaylardan biri daha...
|
|
![]() |
|
ibotea
Yönetici ![]() ![]() Site ve Forum Yöneticisi Kayıt Tarihi: 01Ekim2006 Gönderilenler: 1329 ![]() |
Merhaba hurcan, aramıza hoşgeldiniz
![]() bence yanlış düşünüyorsunuz. Arap dünyasında fasihin yeri küçümsenemeyecek kadar büyüktür. Bu nedenle yaptığınız çalışmalar asla boşa gitmemiştir. Zira bir ülkenin lehçesini sağlıklı bir şekilde öğrenebilmek için önce fasih bilmek lazım. Burada asıl püf noktası şurada: Arapça'yı niçin öğreniyoruz? Eğer bir Arap ülkesine gidip de sokaktaki arap vatandaş ile bir iki kelam konuşabilmek için Arapça öğreniyorsak bunun için zaten öyle enine boyuna çalışmalar yapmaya gerek yok. Ama yok bir ülkenin gazetesini okuyayım, televizyonunu izleyeyim, bir fikrimi onlarla paylaşabileyim veya onların fikirlerini söylemlerini anlayabileyim diyorsanız işte dili öğrenmek budur zaten. Ozaman da bu söylediklerimiz fasih arapçasız olmaz. Fasih bilginiz sizin için büyük bir sıçrama tahtasıdır. Ya bu tahtayı bir kenara kaldırır ve çürümeye bırakırsınız, ya da bu tahtayla bir kaç lehçeye birden sıçrama yaparsınız. Karar sizin. Ben sizin yerinizde olsam bu kadar kolay pes etmezdim.
![]() |
|
![]() |
|
hurcan
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 18Ocak2008 Gönderilenler: 0 ![]() |
Sevgili Agabeyim
Belirttigim üzüntümü paylaşıp fikir verdiginiz için çok teşekkür ederim.Hemen pes etmemin yanlış oldugunu ima etmişsiniz. Fikrinize çok saygı duyuyor ve size imreniyorum. Demek ki ben sizin kadar kuvvetli,azimli ve dirayetli değilmişim. Hala çok üzülüyor ve ne yapacagımı bilmiyorum. Bütün lehçeleri öğrenebilecegime inancım yok. Bu arada neden arapça öğrenmeye başladıgımı uzun uzun anlatmak istemedigim için kısaca iletişim kurabilme konusunu yazdım.Oysa öncelikle okudugum Kuran-ı Kerimi anlayabilmek için bu yola girdim. Yüce Peygamberimizin konuştugu bir dili öğrenmek istegiyle devam ettim.Türkçe meali bulunan kitaplar bile hoşuma gitmedi. Okurken anlamak istedim.Ayrıca birçok arap tv lerindeki haberleri takip ediyorum. Bazı röportajlar çok ilgimi çektigi halde çok azını anlayabiliyorum.Samimi niyetle gayret ettim olmadı. Hayırlısı... Size saygılarımı sunuyorum.
|
|
![]() |
|
Sayfa 2 Sonraki >> |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |